Gå til innhold

ATTITYD I KORTBUKSER

Postet 23 mar 2011 av Even Bolstad

I morgen er det torsdag. Det betyr nye oppturer og nedturer fra Helgelandsmoen utenfor Hønefoss.

Idrett er god underholdning. ”Mesternes mester” samler TV-Norge på lørdagskvelden. Konseptet er hygge, gjenkjennelse, konkurranse og prestasjoner. Stjernene er ex-toppidrettsutøvere med replikk og utstråling, innpakket i dramatikk og utstemming.

Erik Thorstvedt sjarmerte mange med lagledelse, motivasjon og selvledelse da han fikk et fotballag med høy nerde-faktor og tilsvarende dårlige fotballforutsetninger til å overgå seg selv. Ikke bare som enkeltindivider, men også som lag. Men mange har kanskje ikke fått med seg nye sports-realityen som ruller hver torsdag. Nå er det den gamle landslagskeeperen Frode Grodås som tar ansvar. Nå har han selv gått inn i trenerrollen, og har satt seg som mål å finne de keeperne som over tid skal løse landslaget sitt keeperproblem – og tilsvarende sikre etterveksten på kvinnelandslaget.

Sammen med den gamle Liverpool-backen Stig Inge Bjørnebye og en passe dose andre kjendiser, tilbys vi reality i hyggelig format. I motsetning til Erik Thorstvedt, tar Grodås & Bjørnebye utgangspunkt i de største keepertalentene i norsk ungdomsfotball. Her møter vi unge, håpefulle på treningsleir – på og utenfor banen – med utsikt til tøffe fysiske og psykiske utfordringer samt en beintøff seleksjonsprosess.

I morgen, torsdag, følger episode tre. Det er tid for nye problemer, mestringsopplevelser og suksesser. Med to keeperspirer i huset, har det falt seg naturlig å benke seg foran Get-boksen også for meg. Og for å si det med en gang: Jeg er imponert. Ikke bare av programskapernes evne til å lage reality med unge mennesker uten at det hele blir ”klamt”, men først og fremst hvordan de på en skjønnsom måte får frem hva som egentlig skal til for å gå fra ”good to great”. Ja – det er kjekt (til og med nødvendig) å ha god grunnteknikk, balanse og andre fysiske forutsetninger for å nå til topps. Men det er ikke tilstrekkelig. Gjennom små snutter gir programlederne oss innblikk i hendelser innenfor og utenfor treningsfeltet og hvordan de bygger sine vurderinger på en mye bredere plattform enn det strengt fotballtekniske. Det er ingen ting som kommer av seg selv. Det handler ikke minst om det som på godt svorsk kalles ”attityd” og trygghet på seg selv. Serien viser hvordan unge individer med ”talentstempel” i pannen fungerer innenfor og utenfor komfortsone, hvordan de fokuserer på seg selv men samtidig hvordan de tar ansvar for teamet de er en del av og skaper forutsetninger for at andre kan prestere.

Programmet er en glimrende inngang til gode samtaler med små gutter og jenter om hva som skal til – innenfor og utenfor idrettsbanen. Det er lett å vri agendaen over på andre arenaer. Det kan dreie seg om skole, viktigheten av å rydde opp etter fellesmåltider og jobbe med egne små og store utfordringer – og andre områder som foreldre har en tendens til å vektlegge mer enn de selv gjør. Samtidig sitter jeg og tenker på at noe av det som appellerer mest til meg, er overføringsverdien til arbeidslivet.  Og da mener jeg ikke først og fremst som ”yrkesforberedelse” for barn og tenåringer, men som inspirasjon og grunnlag for refleksjon for oss som har vært der en god stund allerede. Gode keepere har en uformell lederrolle på ethvert lag, de skal gå foran samtidig som de må tørre å stå alene og få skylden for ting som går galt. Det er tøft.  Mange mestrer ikke slike utfordringer. Heller ikke på fotballbanen. Da er det godt at vi har gode trenere med forutsetninger for å legge til rette for gode prestasjoner. Også på fotballbanen.

Frode Grodås avsluttet sin aktive fotballkarriere som sisteskanse på Hønefoss. I HR Norge-sammenheng har vi tidligere hørt hvordan treneren hans fra den gang, Lars Tjærnås, hentet inn Grodås til laget og bevisst brukte ham som rollemodell for yngre spillere. Utgangspunktet var et lag som var på vei opp og frem, men med spillere som trengte å få vite hvor listen egentlig lå om man ville gå hele veien. Det krever mer enn fysisk talent for å nå til topps. Det handler om verdier, holdninger, lagånd og vilje til å strekke seg.

For en litt mer en middels fotballinteressert, som i tillegg har trådt sine barnesko på Hønefoss, er det dessuten flott å se hvordan treningsleiren på Helgelandsmoen er vakkert dekorert med Hønefoss-skjerf. Mens vi venter på Hønefoss sin sesongåpning mot Sandefjord og snarlig retur til Tippeligaen. Og et Liverpool tilbake der de fortjener. Men først venter Danmark.

 De første programmene i serien kan sees her.
Serien sendes på NRK 1 hver torsdag kl 2015.

Mer om programlederne Frode Grodås  og Stig Inge Bjørnebye

Ingen kommentarer enda

Legg igjen en kommentar

Note: Du kan bruke basis XHTML i din kommentar. Din email adresse vil aldri bli publisert.

Abonnere på denne kommentarfeeden via RSS