Gå til innhold

Akkumulert dumskap

Postet 13 jan 2012 av admin

”Hei, i dag tror jeg at jeg skal gå ut og diskriminere noen”. Neppe noen som  starter dagen med slike tanker. Likevel sliter de som ikke heter Per, Pål eller Trine og har etniske etternavn med å komme seg på intervju.

Jon Rogstad og Arnfinn H Midtbøen har skapt bølger. Gjennom forskningsrapporten ”Diskrimineringens årsaker og virkninger” har de fått mange til å gå noen runder med seg selv om de er blant dem som er så dumme at de ikke får fatt i de beste ressursene. Andre har kanskje sett muligheten for å gå målrettet mot dem som andre går forbi.

Ny rapport: Utenlandsk navn reduserer sjansen for å bli kalt inn til jobbintervju med 25%

Forskningsmetoden er godt kjent  fra utlandet, men ny i Norge. Likeverdige søknader sendes forskjellige arbeidsgivere – eneste forskjellen er navnet. Ahmed stenges ute. Flerkulturelle utgjør en stadig større andel av befolkningen og vil utgjøre mye av bærebjelken i fremtidens arbeidsliv. Å diskriminere er dumskap i tredje potens; dumt for den som stenges ute, dumt for virksomheten og dumt for samfunnet.

Noen virksomheter har gjort mye. Telenor er blant dem som har gått foran og satt utfordringen på dagsorden. Gjennom Telenor Open Mind Integration har de bidratt til å øke egen rekrutteringsbase. Minst like viktig er den oppmerksomheten prosjektet har fått hos andre arbeidsgivere og de ringvirkningene dette skaper. NHO sitt prosjekt Global Future er en annen god satsning. Det er denne typen initiativer som over tid kan gjøre jobben. Innsikt, positive erfaringer og bevissthet i forhold til at man skal velge det kloke fremfor det dumme har på sikt større kraft enn den meste annet av virkemidler man kunne tenke seg.

Rekruttering er en risikosport. Derfor går vi for det trygge. Det tryggeste er det som ligner oss selv. Den gjennomsnittlige norske rekrutterer er hvit, middelaldrende og har vokst opp i etnisk homogent miljø hvor slektene kan følges i norske kirkebøker. De støttes av hodejegere og rekrutteringskonsulenter, som vet at resepten for å maksimere resultat sett opp mot innsats er å finne kandidater som på en utmerket måte ivaretar en nokså lik rolle i jobber som er hakket mindre enn den de kan løftes inn i. Opp noen prosent i lønn og lite kan gå galt. Utradisjonelle valg krever overbevisning av oppdragsgiver. I tillegg vil de ”få skylden” om ansettelsen ikke slår til. Hvorfor da tenke nytt?

Det er systemsvakheter og den ubevisste hverdagsdiskrimineringen som akkumulerer seg til noe som til slutt blir virkelig stygt. Jeg håper undersøkelsen til Rogstad og Midtbøen blir tema rundt mange lunch- og lederbord i dagene som kommer. Her har forskerne gjort en jobb som bør endre atferd, øke verdiskaping, fjerne urettferdighet og skape et bedre samfunn. De har bidratt til å redusere dumskap og gjøre oss alle litt klokere. Det tjener dem til ære.

Les: Min gjestekommentar i Dagens Næringsliv om samme tema august 2010

 

 

Ingen kommentarer enda

Legg igjen en kommentar

Note: Du kan bruke basis XHTML i din kommentar. Din email adresse vil aldri bli publisert.

Abonnere på denne kommentarfeeden via RSS