Gå til innhold

Norwegian – fiasko eller suksess?

Postet 2 mai 2012 av admin

Vi jublet da Norwegian gjorde storinnkjøp av fly. Tenk, en norsk utfordrer som tar opp kampen og satser på et område vi ikke har naturgitte fordeler! Nå protesterer de ansatte mot hvordan selskapet bemanner flyene sine. For Norwegian kan effektive bemanningsløsninger være vinn eller forsvinn. De må være konkurransedyktige – også på dette området. Hvis ikke kan de like gjerne holde seg hjemme og bli en del av den internasjonale luftfartskrisen.

Norwegian har hatt en tøff tid. «Fredningstiden» er over og de nyter ikke lenger den goodwillen som blir en utfordrer til del. Media finner glede i å påpeke at ikke alt er perfekt. Medarbeiderne er ikke i samme grad villige til å strekke seg litt ekstra, samtidig som fagforeningene spiller opp mot en ledelse som har globale ambisjoner.

For å si det med en gang: Jeg er imponert over Bjørn Kjos og hva han – sammen med teamet rundt seg – har fått til. Vi ga ham Kunsten å Lede i 2009. «Bjørn Kjos har fullt ut klart å utnytte mulighetene i en bransje som bokstavelig talt har mye turbulens. Norwegian skaper store verdier for eiere, ansatte og samfunnet totalt sett», uttalte styrelederen i HR Norge. Måten Norwegian offensivt utnyttet mulighetene som åpnet seg da bonusprogram innenlands ble bannlyst, hvordan de lurte som en gjedde i sivet og tok slot’ene da Sterling gikk overende og hvordan de bygger fleksibilitet gjennom internasjonale bemanningsløsninger forteller om et selskap som vet hvor de vil og som kan og vil handle. Det norske begrepet «ledelse» omfatter både det som kalles management og leadership på engelsk. Det Norwegian er gode til, handler minst like mye om dyktig management og ferdigheter til å utnytte strategiske mulighetsvinduer som godt leadership.

Kjos og staben hans ser muligheter der hvor andre har vært kortsiktige. De gamle, store aktørene sliter med lite effektive fly, tunge strukturer og kompliserte, dyre avtaler – utviklet i og for en situasjon da luftfarten var en del av skjermet sektor. Utfordrerne tenker og organiserer helt annerledes. Derfor er det for alle praktiske muligheter umulig å konkurrere internasjonalt med avtaler som dem noen av konkurrentene sliter med. I hvert fall dersom man skal være en low cost carrier.

Overtidsaksjoner og trussel om arbeidskamp har i seg selv allerede påført selskapet skade. Nå kan Norwegian også rammes av streik. Dersom ikke ansatte støtter opp under vekstplanene til Norwegian har ledelsen forregnet seg kraftig. Det samme gjelder dersom man har brutt skattelovgivningen, slik myndighetene nå har varslet at de skal undersøke. Men dersom de ansatte tror at man kan bli ledende low cost carrier med high cost employees, har de ikke tatt inn over seg kostnadsstrukturene og konkurransesituasjonen de opererer under. Det er ikke naturgitt at Norwegian vil klare den satsningen de nå er i gang med. Om de ikke klarer det, vil det være en tap-tap-tap situasjon – for selskapet, for de ansatte og for det norske samfunnet.

Norwegian beskyldes for sosial dumping. Det har gått inflasjon i begrepet. La oss reservere det til dem som misbrukes. Kamp for lønninger på 900.000 faller på en måte litt utenom. Jeg håper og tror at vi over tid får en form for europeisk, lovbestemt minstelønn for å hindre sosial dumping. Inntil det kan skje bør vi i stedet jobbe for å få på plass en norsk, lovbestemt minstelønn for arbeid som utføres her i landet.

Vi har nettopp feiret 1. mai. En dag for solidaritet og et godt arbeidsliv. Et godt arbeidsliv forutsetter effektive, konkurransedyktige arbeidsplasser. Det er først og fremst konkurrentene som vil tjene dersom Norwegian ikke evner å realisere strategiene sine. Langt flere har mye å tape. Ikke minst de ansatte.

 1. mai 2, 2012

  De har absolutt en utfordring i forhold til employer branding nå. Store aktører tar gjerne dette veldig seriøst, men det er noe som mangler. Er det fortsatt slik at HR ikke blir fullt annerkjent som en strategisk partner eller er det rett og slett mangel på kompetanse hos HR avdelingen til Norwegian? Nå må det jo sies at den industrien Norwegian opererer i er kanskje en av de mest konkurranse utsatte industriene i verden. Kostnadskutt kommer hele tiden. Det virker som en stor utfordring å jobbe med HR i Norwegian.

  • mai 3, 2012

   Hei Pål.
   Ansatte er viktige ambassadører og bidrar til å forme employer brand. Det er helt klart at turbulensen påvirker både internt og eksternt employer brand, særlig i Norge og i Norden. Samtidig er det å ha et godt employer brand også knyttet opp til å være fair på hva man faktisk tilbyr og ikke fremstille seg som noe helt annet. Hørte HR direktøren i EasyJet for noen år siden, hvor han beskrev hvordan de hadde gått fra å brande seg med en employee value proposition som de faktisk aldri hadde levd opp til («opplev verden med»…»gloriøst…») til å være tydelige på hva de var og tilbød; low-cost, point to point…
   Resultatet var økning i intern tilfredshet og mye lavere turnover blant nyansatte.
   Påvirker støyen employer brand blant nåværende og potensielle nye ansatte utenfor Norden? Neppe i samme grad. Norwegian tilbyr gode, sikre og for mange spennende arbeidsplasser målt innenfor de aller fleste internasjonale standarder – bransjespesifikke eller ikke. (De klarer seg også godt i en norsk/nordisk sammenligning.)
   Slik jeg vurderer det, har de en sterk attraktivitet som arbeidsgiver – ikke minst fordi de fremstår som en vinner innenfor en bransje som sliter. I dag har vi fått nyheten om at Giske ønsker å selge det jeg antar er deres største nasjonale konkurrent på arbeidsmarkedet pga dårlig lønnsomhet. Det er rammefaktorene som – brutalt nok – antakelig bidrar til å styrke Norwegian sitt employer brand også i vårt hjemlige arbeidsmarked.

 2. Elin permalink
  juni 1, 2012

  Huff..her var det mye manglende kjennskap til bransjen og kunnskap om bransjen. Det er IKKE ok at man ansetter folk på kontrakter i utlandet for å slippe å betale skatt og avgifter i Norge, og dermed omgå lovverket på usselt vis. At Giske paradoksalt norsk kaller Norwegian for et «norsk eventyr» er jo på sitt beste ganske spesiellt. Hvis hele samfunnet skal være basert på at man kjøper billig og selger dyrt, så faller samfunnet sammen. Det kan vi like så lenge flybilletten koster 249,- og er billigere enn flytoget og parkeringe på Gardermoen ellerRygge, men om alle bransjer skal operere slik, hvordan vil det da ende?

Legg igjen en kommentar

Note: Du kan bruke basis XHTML i din kommentar. Din email adresse vil aldri bli publisert.

Abonnere på denne kommentarfeeden via RSS